Maková fantazie

Maková fantazie

Jelikož mák je bohatým zdrojem vápíku, tak jsem se rozhodla vytvořit alternativu koláče, který splňuje kritéria zdravé potraviny bohaté na bílkoviny a vápník. Mouku jsem nahradila mletým lnem, který patří k nejbohatším zdrojům omega 3 mastných kyselin, které jsou důležité pro zdravé a průchodné cévy, či správnou funkci imunitního systému.

Základ:

  • 100 g lněné mouky
  • 250 g odtučněného tvarohu (ideálně Jaroměřický tvaroh)
  • 100 g šmakoun švestka se skořicí (nastrouhat)
  • vajíčko
  • skořice

Náplň:

  • 250 g máku (pomlít)
  • 200 g datlí (rozmixovat s horkou vodou)
  • skořice
  • jablka

Drobenka:

  • 80 g (+-) ovesných vloček 
  • 100 g mandlí 

Suroviny na základ smícháme dohromady. Vzniklé těsto dáme do menší formy. Na náplň použijeme pomletý mák a rozmizované datle. Opatrně přendáme do formy a natlačíme na základ. Jablíčka nakrájíme na plátky a naskáldáme na celý povrch koláče. Suroviny na drobenku na hrubo rozmixujeme a dle potřeby přidáme máslo nebo kokosový olej či jiný olej. Pečeme při 180°C asi 50 min.

Zpět>>
Brněnské teplárny
Šmakoun
posilovna Průvan
Jaroměřická mlékárna
© Copyright durdiakova.cz
WD